Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Απόσπασμα από την Μάγισσα του Portobello (Εμπλουτισμένο με Προσωπικά Σχόλια)


.... Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για τις παγανιστικές παραδόσεις. Γιατί; Επειδή ο Πατέρας Θεός συνδέεται πάντα με την αυστηρότητα και την πειθαρχία της λατρείας. Η Μητέρα Θεά αντίθετα, αντιπροσωπεύει τη σημασία της αγάπης πέρα από κάθε γνωστή απαγόρευση και ταμπού.

.....Στις παγανιστικές παραδόσεις η λατρεία της Φύσης είναι πιο σημαντική από το σεβασμό στα ιερά βιβλία. Η Θεά βρίσκεται στα Πάντα και τα Πάντα είναι κομμάτι της Θεάς.
Ο κόσμος είναι μια έκφραση της καλοσύνης της.
Στον παγανισμό, έχει απαλειφθεί η έννοια της διάκρισης μεταξύ Δημιουργού και δημιουργήματος. Οι άνθρωποι δεν προσπαθούν πλέον να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστήρια της ζωής, αλλά να γίνουν μέρος της.

.....Ο νεοπαγανισμός δείχνει ότι ο άνθρωπος είναι ικανός να ζήσει χωρίς καθιερωμένη θρησκεία και ταυτόχρονα να συνεχίσει την πνευματική αναζήτηση για να βρεί το νόημα της ζωής του. Αν ο Θεός είναι Μητέρα, τότε το μόνο που χρειάζεται είναι να συγκεντρωνόμαστε και να τη λατρεύουμε μέσα από τελετές που έχουν σκοπό να ευχαριστήσουν την Θηλυκή μας πλευρά, όπως ο χορός, το νερό, η φωτιά, ο αέρας, η γη, τα τραγούδια, η μουσική, τα λουλούδια, η ομορφιά.
........
Ο Γιούνγκ χώριζε την προσωπική εξέλιξη σε τέσσερα στάδια : το πρώτο ήταν η Περσόνα, η μάσκα που χρησιμοποιούμε καθημερινά όταν προσποιούμαστε το πρόσωπο που είμαστε (ή νομίζουμε ότι είμαστε, ή νομίζουν οι άλλοι ότι είμαστε).
Πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την ιστορία. Επειδή όμως δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα, διώχνουν γρήγορα αυτές τις σκέψεις από το κεφάλι τους.
Λίγοι μόνο προσπαθούν να καταλάβουν τί δεν πάει καλά και προχωρούν στο επόμενο στάδιο :
την Σκιά.

Η Σκιά είναι η σκοτεινή μας πλευρά, που μας υπαγορεύει πώς να δράσουμε και πώς να συμπεριφερθούμε. Όταν προσπαθούμε να απαλλαγούμε από την Περσόνα, ανάβουμε ένα Φως μέσα μας και βλέπουμε τους ιστούς μας : τη δειλία, τη μικρότητα και άλλα άσχημα χαρακτηριστικά μας.
Η Σκιά υπάρχει για να εμποδίσει την εξέλιξή μας - και πολλές φορές τα καταφέρνει γιατί μόλις δούμε τους ιστούς μας, γυρίζουμε τρέχοντας πίσω στην Περσόνα και προσπαθούμε να ξεχάσουμε τί είδαμε.
Ωστόσο, πάλι κάποιοι επιβιώνουν από αυτή τη μάχη με τους ιστούς λέγοντας :
Ναί, έχω πολλά ελαττώματα, αλλά είμαι άξιος και θέλω να προχωρήσω.
Τότε εξαφανίζεται η Σκιά και ερχόμαστε σε επαφή με την Ψυχή.

Λέγοντας Ψυχή ο Γιουνγκ αναφέρεται στην Ψυχή του Κόσμου, την Πηγή της Γνώσης.
Εκεί, τα ένστικτα οξύνονται, τα συναισθήματα έχουν θεμελιώδη σημασία, τα σημάδια της ζωής είναι πιο σημαντικά από την λογική, η αντίληψη της πραγματικότητας δεν είναι πια τόσο αυστηρή.... Και αρχίζουμε να καταπιανόμαστε με πράγματα με τα οποία δεν είμαστε εξοικειωμένοι....
Και ανακαλύπτουμε ότι αν καταφέρουμε να κατευθύνουμε αυτό το χείμαρρο της συνεχούς ενέργειας.... ΘΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΜΠΑΓΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ "ΓΕΡΟ ΣΟΦΟ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ "ΜΕΓΑΛΗ ΜΗΤΕΡΑ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ....
Paulo Coelho - Η Μάγισσα του Πορτομπέλο (με λίγες δικές μου προσθήκες....)

ΥΓ. Όλο αυτό το κείμενο αποδεικνύει πολύ απλά ότι ΟΛΟΙ οι άνθρωποι μπορούν εξελικτικά να γίνουν Θεοί και Θεές.... Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό... ;-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου