"Ψήνεστε"
για μια συνταγή;
Το Bara Brith είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού που φτιάχνουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι Κέλτες παγανιστές (ειδικά οι Ουαλοί) για να τιμήσουν την Θεά. Το φτιάχνουν όποτε έχουν να γιορτάσουν κάτι, κατά την διάρκεια των Sabbats και των Esbats, ή όποτε θέλουν να έρθουν σε επαφή με την Θεά και την Φύση.
Για ένα μικρό καρβελι θα χρειαστείτε :
120 γρ. ζάχαρη καστανή
300 γρ. διάφορα αποξηραμένα φρούτα κομμένα σε μικρά κυβάκια
120 γρ. βούτυρο καλής ποιότητας
250 γρ. φαρίνα (ιδανικά ολικής άλεσης)
2 αυγά
1 κουταλάκι διάφορα μπαχαρικάσε σκόνη για γλυκό (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλο, κόλιανδρο, μάραθο)
1 κουταλιά σούπας μελάσα
150 ml νερό
Λίγο γάλα
Βουτυρώστε καλά μια μικρή ορθογώνια φόρμα για κέηκ ή ψωμί.
Σε ένα αντικολητικό σκεύος βράστε την ζάχαρη, τα φρούτα, το νερό και το βούτυρο.
Μόλις πάρουν βράση, ρίξτε μέσα την μελάσα και ανακατέψτε μέχρι να αφομοιωθεί με το υπόλοιπο μείγμα.
Τραβήξτε το σκεύος από την φωτιά και αφήστε το λίγο να κρυώσει.
Χτυπήστε τα αυγά και ρίξτε το αλεύρι, τα μπαχαρικά και λίγο γάλα.
Μόλις τα αναμείξετε καλά, ρίξτε μέσα και το μείγμα των φρούτων που έχει πλέον κρυώσει (προσοχή να μην είναι πολύ ζεστό).
Αναμείξτε καλά όλο το μείγμα και ρίξτε το στην φόρμα.
Ψήστε το στους 150 βαθμούς για περίπου μιάμιση ώρα.
Αφήστε το να κρυώσει τελείως πριν το σερβίρετε.
Blessed Be! )O(
Το Bara Brith είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού που φτιάχνουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι Κέλτες παγανιστές (ειδικά οι Ουαλοί) για να τιμήσουν την Θεά. Το φτιάχνουν όποτε έχουν να γιορτάσουν κάτι, κατά την διάρκεια των Sabbats και των Esbats, ή όποτε θέλουν να έρθουν σε επαφή με την Θεά και την Φύση.
Για ένα μικρό καρβελι θα χρειαστείτε :
120 γρ. ζάχαρη καστανή
300 γρ. διάφορα αποξηραμένα φρούτα κομμένα σε μικρά κυβάκια
120 γρ. βούτυρο καλής ποιότητας
250 γρ. φαρίνα (ιδανικά ολικής άλεσης)
2 αυγά
1 κουταλάκι διάφορα μπαχαρικάσε σκόνη για γλυκό (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλο, κόλιανδρο, μάραθο)
1 κουταλιά σούπας μελάσα
150 ml νερό
Λίγο γάλα
Βουτυρώστε καλά μια μικρή ορθογώνια φόρμα για κέηκ ή ψωμί.
Σε ένα αντικολητικό σκεύος βράστε την ζάχαρη, τα φρούτα, το νερό και το βούτυρο.
Μόλις πάρουν βράση, ρίξτε μέσα την μελάσα και ανακατέψτε μέχρι να αφομοιωθεί με το υπόλοιπο μείγμα.
Τραβήξτε το σκεύος από την φωτιά και αφήστε το λίγο να κρυώσει.
Χτυπήστε τα αυγά και ρίξτε το αλεύρι, τα μπαχαρικά και λίγο γάλα.
Μόλις τα αναμείξετε καλά, ρίξτε μέσα και το μείγμα των φρούτων που έχει πλέον κρυώσει (προσοχή να μην είναι πολύ ζεστό).
Αναμείξτε καλά όλο το μείγμα και ρίξτε το στην φόρμα.
Ψήστε το στους 150 βαθμούς για περίπου μιάμιση ώρα.
Αφήστε το να κρυώσει τελείως πριν το σερβίρετε.
Blessed Be! )O(
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου