Θεωρώ ότι είναι πολύ βασικό να γνωρίζουμε έστω κάποια χαρακτηριστικά των θεοτήτων ανά τον κόσμο, μιας και όταν θέλουμε να ζητήσουμε κάτι συγκεκριμένο, πρέπει να ξέρουμε και τον "αρμόδιο" που θα μας βοηθήσει να γίνει η επιθυμία μας γρηγορότερα!
Φανταστείτε να θέλατε να σας δώσουν ένα πιστοποιητικό γεννήσεως και να το ζητούσατε από τον θυρωρό του δημαρχείου! Θα το παίρνατε κάποια στιγμή, αλλά θα περνούσατε από πολλούς "θυρωρούς" μέχρι να φτάσετε στον κατάλληλο "υπάλληλο"! Αν όμως ξέρατε κατευθείαν το γραφείο του αρμόδιου, όλα θα ήταν ευκολότερα, γρηγόροτερα και χωρίς πολύ κόπο!
Πολλοί μάγοι επιλέγουν να "εργάζονται" με ένα συγκεκριμένο πάνθεον, πχ. το Αρχαιοελληνικό.
Άλλοι, μέσα στους οποίους συγκαταλέγομαι κι εγώ, προτιμούμε να έχουμε μια πιο μεγάλη "γκάμα" θεοτήτων, από διάφορες θρησκείες και χώρες. Αυτό το όνομάζω "Πανθεϊσμό", δηλαδή να πιστεύεις και να επικοινωνείς με διάφορες θεότητες από όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις.
Παρακάτω, θα γνωρίσουμε διάφορες θεότητες, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι οι ίδιες με άλλα ονόματα. Εσείς, δεν έχετε παρά να επιλέξετε το όνομα που σας κάνει "κλικ"...! ;-)
Ελληνικό Πάνθεον - Οι Ολύμπιοι Θεοί
Δίας : Ο Θεός του Ουρανού και Βασιλιάς των Ολύμπιων Θεών.
Τον βλέπουμε να απεικονίζεται συνήθως με έναν κεραυνό στο χέρι μέσα σε σύννεφα, ενώ συσχετίζεται και με την βροχή. Πολλές φορές τον συμβολίζουμε με το πουλί αετό.
Είναι παντρεμένος με την Ήρα αλλά συχνά τον βλέπουμε να έχει σχέσεις με άλλες μικρές θεότητες ή θνητές.
Συμβολίζει την δύναμη, την σοφία και την εξουσία και βοηθά στην επίλυση νομικών θεμάτων.
Ήρα : Η Θεά των Γυναικών και Βασίλισσα των Ολύμπιων Θεών. Κρατάει σκήπτρο και πολλές φορές απεικονίζεται στολισμένη με φτερά παγωνιού, το αγαπημένο της ζώο. Είναι η Θεά του Γάμου και της Εγκυμοσύνης.
Απόλλωνας : Ο Θεός των Τεχνών, της Μουσικής, της Μαντείας και της Θεραπείας. Απεικονίζεται τις περισσότερες φορές με μια λύρα. Πολλές φορές συγχέεται και με τον Ήλιο, μιας και είναι και Θεός του Φωτός. Είναι επίσης ο αδελφός της Άρτεμις.
Άρτεμις : Θεά του Κυνηγιού, της Σελήνης και των Γυναικών (περισσότερο των παρθένων κοριτσιών). Όπως και η Ήρα, βοηθά τις γυναίκες να έχουν μια καλή γέννα.
Θεωρείται επίσης και Θεά του Κύκλου της Ζωής (Γέννηση-Θάνατος-Αναγέννηση) μιας και εκπροσωπεί την Σελήνη.
Ερμής : Θεός της Επικοινωνίας, της Διανόησης και των Ταξιδιών. Είναι επίσης και ο Αγγελιοφόρος των Θεών, γι'αυτό και πολλές φορές "χρησιμοποιείται" όταν θέλουμε να μεταφέρουμε μηνύματα σε άλλους κόσμους. Ακομα ένας λόγος που χρησιμοποιούμε τον Ερμή όταν θέλουμε να επικοινωνήσουμε με κάποιον νεκρό μας είναι ο ρόλος που είχε σαν Ψυχοπομπός, ήταν δηλαδή εκείνος που πήγαινε τις ψυχές των νεκρών στον Άδη.
Τέλος, θεωρείται και ο Θεός των Ονείρων και του Ύπνου.
Αθηνά : Η Θεά της Σοφίας, των Βασιλιάδων και των Ηρώων. Ήταν επίσης και θεά του Πολέμου, αλλά η αντίθεσή της με τον Άρη ήταν ότι εκείνη υποστήριζε τον Δίκαιο Πόλεμο, όχι τον Πόλεμο σαν πράξη επιθετικότητας.
Ήταν η Θεά της πόλης της Αθήνας και σύμβολό της είναι το κλαδί της ελιάς.
Άρης : Ο Θεός του Πολέμου, γιός του Δία και της Ήρας. Είναι επίσης Θεός της Επίθεσης, της Βίας και του Πάθους και εραστής της Αφροδίτης.
Αφροδίτη : Η Θεά της Ομορφιάς, του Έρωτα και της Σεξουαλικότητας. Ήταν σύζυγος του Ηφαίστου και ερωμένη του Άρη. Τις περισσότερες φορές απεικονίζεται ημίγυμνη μέσα σε ένα κοχύλι ή περιτρυγυρισμένη από περιστέρια και κύκνους, τα αγαπημένα της ζώα.
Διόνυσος : Ο Θεός του Κρασιού, του Γλεντιού, της Έντονης Ζωής και του Ζωϊκού Ενστίκτου.
Ήταν επίσης κεντρικός θεός της μυστικών Διονυσιακών Μυστηρίων, τελετές που περιλάμβαναν εκστατικούς χορούς και μουσική.
Δήμητρα : Η Θεά της Γονιμότητας, της Ευφορίας και του Θερισμού. Θεωρείται ως η καταλληλότερη εκπρόσωπος της Wiccan Θεάς Μητέρας.
Ποσειδώνας : Ο Θεός της Θάλασσας και του Νερού γενικά. Είναι επίσης εκείνος που θεωρείται υπεύθυνος για τους κατακλυσμούς και τους σεισμούς. Σύμβολό του είναι η τρίαινα και απεικονίζεται μαζί με άλογα, ταύρους, δελφίνια και γοργόνες.
Περσεφόνη : Κόρη της Δήμητρας και επίσης Θεά της Γονιμότητας, της Αφθονίας και του Θερισμού. Είναι περισσότερο σαν η πρώτη μορφή της ίδιας θεότητας (η Κόρη).
Επίσης, είναι και θεά του Κάτω Κόσμου, μιας και είναι σύζυγος του Άδη ή Πλούτωνα.
Μπορούμε να πούμε πως κι εκείνη είναι απεικόνιση της Θεάς Μητέρας όπως την πιστεύουν οι Wiccans, μιας και συμβολίζει κι εκείνη την Γέννηση και τον Θάνατο ταυτόχρονα.
(Γενικώς, για την διπλή θεότητα Δήμητρα-Περσεφόνη και τον αποσυμβολισμό τους, μπορούμε να γράψουμε ολόκληρο κεφάλαιο. Ίσως αργότερα στο γριμόριο, να ασχοληθούμε με τις δύο αυτές θεότητες οι οποίες -πάλι ξαναλέω- θεωρώ πως είναι δύο μορφές του ίδιου προσώπου και προσωπικά τις χρησιμοποιώ ως μία.)
Πλούτωνας ή Άδης : Θεός του Κάτω Κόσμου, ή του Βασίλειου των Νεκρών. Εκτός από αυτό, ο Πλούτωνας ήταν και Θεός του Πλούτου. Μαζί με την Περσεφόνη, η οποία κάθεται δίπλα του σαν Βασίλισσα του Κάτω Κόσμου, φτιάχνουν το ζευγάρι της Γέννησης και του Θανάτου, κάτι το οποίο σηκώνει πολλούς αποσυμβολισμούς και εξηγήσεις...
Εκάτη : Θεά της Σελήνης και της Μαγείας. Την συναντάμε με διάφορες μορφές και πολλές φορές, θεωρείται και θεότητα του Κάτω Κόσμου. Απεικονίζεται συχνά με τρία κεφάλια-μορφές : η Κόρη, η Μητέρα και η Γριά, γεγονός που μας θυμίζει πολύ την τριπλή όψη της Κελτικής Θεάς Μητέρας.
Λέγεται πως εμφανίζεται σε σημεία όπου συναντιούνται 3 δρόμοι, με πολλούς δαυλούς και την συνοδεύουν δαιμόνια και φαντάσματα...
Πάνας : Θεός των άγριων τοπίων, των άγριων ζώων και των βοσκών. Έχει μορφή μισού άνδρα και μισού τράγου, ενώ στο ανθρώπινο κεφάλι του έχει κέρατα. Εξαιρετικά σημαντική παγανιστική θεότητα, μιας και έχει άμεση σχέση με την Άγρια Φύση. Προέρχεται από την Αρκαδία και πολλές φορές αναφέρεται ως πατέρας του ο Ερμής ή ο Δίας.
Εστία : Θεά του Σπιτιού. Είναι υπεύθυνη για την ηρεμία και την υλική αφθονία που έχει ένα σπίτι.
Επίσης, λέγεται πως είναι η θεότητα που βρίσκεται παρούσα στην βάφτιση των παιδιών.
Ασκληπιός : Θεός της Ιατρικής και της Θεραπείας, γιός του Απόλλωνα.
Ο μύθος λέει ότι ο Ασκληπιός ήταν τόσο καλός θεραπευτής που έφτασε σε σημείο να μπορεί να ανσταίνει νεκρούς. Τότε ο Άδης, φοβούμενος πως θα χάσει το βασίλειό του, παραπονέθηκε γι'αυτό στον Δία, ο οποίος για να κρατήσει την Κοσμική Ισορροπία σκότωσε τον Ασκληπιό με έναν κεραυνό...
Ήφαιστος : Θεός της Φωτιάς και της Μεταλλουργίας, γιός του Δία και της Ήρας.
Ο μύθος λέει πως γεννήθηκε τόσο άσχημος που η ίδια η Ήρα τον πέταξε από τον Όλυμπο στην θάλασσα, όπου τον μάζεψαν και τον μεγάλωσαν δύο νύμφες. Αργότερα, η Ήρα για να εξιλεωθεί, τον ανέβασε στον Όλυμπο όπου άνηκε και του έδωσε για γυναίκα την Αφροδίτη...
Ρωμαϊκό Πάνθεον - Οι Θεοί των Αρχαίων Ρωμαίων
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Αρχαίο Ρωμαϊκό Πάνθεον έχει επηρεαστεί πολύ από το αρχαίο ελληνικό. Έτσι, η κάθε θεότητα έχει ίδιες ιδιότητες με την αντίστοιχη αρχαία ελληνική.
Εάν βέβαια υπάρχει κάτι ακόμα που θα πρέπει να αναφερθεί θα προστίθεται στα στοιχεία της εκάστοτε θεότητες και δεν θα παραλείψουμε και τις κατώτερες αλλά σημαντικές ρωμαϊκές θεότητες για τις οποίες δεν υπάρχουν αντίστοιχες ελληνικές.
Jupiter : Ο Θεός του Ουρανού και Βασιλιάς του Ρωμαϊκού Πάνθεον. Αντιστοιχεί στον Δία.
Juno : Θεά των Γυναικών και της Σελήνης. Σύζυγος του Jupiter και Βασίλισσα του Ρωμαϊκού Πάνθεον. Αντιστοιχεί με την Ήρα.
Mercury : Ο Θεός της Επικοινωνίας, της Διανόησης και των Ταξιδιών. Αντιστοιχεί στον Ερμή.
Venus : Η Θεά του Έρωτα, της Σεξουαλικότητας και της Ομορφιάς. Αντιστοιχεί στην Αφροδίτη.
Pluto : Ο Θεός του Κάτω Κόσμου και του Πλούτου. Αντιστοιχεί στον Άδη ή Πλούτωνα.
Diana : Η Θεά του Κυνηγιού, της Σελήνης, του Δάσους και της Γονιμότητας. Αντιστοιχεί στην Άρτεμις.
Neptune : Ο Θεός της Θάλασσας και του Νερού. Αντιστοιχεί στον Ποσειδώνα.
Ceres : Η Θεά της Ευφορίας και του Θερισμού. Αντιστοιχεί στην Δήμητρα.
Mars : Ο Θεός του Πολέμου, της Βίας και του Πάθους. Αντιστοιχεί στον Άρη.
Minerva : Η Θεά της Σοφίας. Αντιστοιχεί στην Αθηνά.
Bacchus : Θεός του Κρασιού και του Γλεντιού. Αντιστοιχεί στον Διόνυσο.
Vulcan : Θεός της Φωτιάς και της Μεταλλουργίας. Αντιστοιχεί στον Ήφαιστο.
Janus : Ο Θεός των Νέων Ξεκινημάτων, των Εισόδων και των Εξόδων. Απεικονίζεται σαν ένας άνδρας με μούσι και δύο διαφορετικά πρόσωπα. Το ένα πρόσωπο βλέπει το παρελθόν και το άλλο το μέλλον. Το πρόσωπό του απεικονιζόταν σε κάθε είσοδο αρχαίου ρωμαϊκού ναού ή δημόσιου κτιρίου, καθώς και πάνω στις αψίδες θριάμβου. Επίσης, θεωρείται ο Θεός της Σοφίας, μιας και μπορούσε να δεί το μέλλον γνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα και το παρελθόν.
Fortuna : Η Θεά της Τύχης και του Πεπρωμένου. Απεικονίζεται κρατώντας ένα Κέρας Αφθονίας, έναν Τροχό, μια Σφαίρα και ένα Πηδάλιο Πλοίου.
Luna: Θεά της Σελήνης. Είναι επίσης η γνωστή Τριπλή Θεά που απεικονίζεται με τρία πρόσωπα : της Κόρης, της Μητέρας και του Χρόνου (ηλικιωμένη γυναίκα).
Οι Θεοί των Αρχαίων Αιγυπτίων
Η Αρχαία Αιγυπτιακή Θρησκεία και Μυθολογία είναι πολύ περίπλοκη για να την εξηγήσουμε σε ένα άρθρο. Θα αρκεστούμε προς το παρόν στις θεότητές τους και τους συμβολισμούς τους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λόγω των πολλών θεοτήτων που υπάρχουν, το "μάθημα" αυτό θα συμπληρώνεται σιγά σιγά... :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ κερα-Μαγισσα, γιατι την Ολύμπια Μυθολογια; Υπαρχει και η μητριαρχικη κοσμογονια, βλ. Ποτνια Θηρων, Περσεφονη, Κυβελη, Αριαδνη, μπλαμπλαμπλαμπλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατα τα αλλα το μπλογκ σου με εχει αφησει αφωνη, μου φτιαχνει το φενγκ σουι και προπαντος με γεμιζει χαμογελο =)
Καλησπέρα Pooka!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛόγω πολύ φορτωμένου προγράμματος δυστυχώς έπρεπε να απέχω από το blog αλλά υπόσχομαι να επιστρέψω άμεσα!
Όσο για την κοσμογονική μυθολογία... πας στα σκληρά κατευθείαν βλέπω!!! :-D
Θα φτάσουμε κι εκεί απλά πρέπει να ξεκινήσουμε από τα απλά βασικά, έλεγα να αφήσω με τις πιο μυστικιστικές-μυστικές θεότητες για το τέλος!
Οπότε θα τα ξαναπούμε σίγουρα τότε (μιας και βλέπω ότι έχεις κι εσύ βαθιές γνώσεις...)
Σε ευχαριστώ πολύ και για τα καλά σου λόγια!! :-)))